В търсене на истината за Етиопското кафе

В търсене на истината за Етиопското кафе

Днес ще ви разкажем за необикновеното етиопско кафе, известно с невероятния си и запомнящ се вкус.
За да може обаче да разберете „специалното” за това кафе, трябва да се върнем малко или доста назад във времето.
В тази връзка искам да спомена, че за едно кафеено храстче са нужни поне 3 години, за да достигне пълна зрялост и да дава хубави плодове.
Сега си представете тези 3 години наложени върху времева линия от 200 хиляди години, които в човешките представи са огромно като „количество” време.
Имам предвид, че събитията, които са едновременни в една отправна система, може да не са едновременни в друга система, която се движи по отношение на първата – Айнщайн.
Тези 200 000 г., откогато датират и първите открити фосили на Хомо Сапиенс, в националния парк Омо, днешна Етиопия, са просто една прашинка погледнати от ъгъла на вселената.
Наследствен етиопски сорт.
Освен люлка на цивилизацията и корона на природата, кафето на Етиопия е една наистина отделна реалност.
Това кафе е изключително различно, не само като вкусова основа и аромат, но и като нива на киселинност и остатъчен, плътен, изпълващ устната кухина послевкус.
Зърната са значително по-дребни от тези, които сме свикнали да разпознаваме, а самият сорт е наследствен етиопски, което означава, че е стар сорт растение, поддържано „специално в изолирани етнически общности“.
Тук идва и другият момент, който влияе изключително върху цялата характеристика на готовото кафе. Ако зърното бъде пренесено и засадено на почва с различен състав, то просто няма да е същото.
Факторът „почва“ и най-вече съвкупността от соли и минерали в нея е основополагащ за вкуса. И тук е момента да отворя една скоба с няколко съществени уточнения.
Kакто обикновено, съществените разлики идват и са причинени от на пръв поглед най-незначителни неща, които в крайна сметка оказват огромно влияние върху крайния резултат, а именно: географското разположение, комбинацията от реки, които носят със себе си разнообразни и ценни наноси, езера и разбира се вулканите, характерни за Африканския Рог, предизвикващи така наречения Генезис на минералите.
Генезиса
За да опростя максимално процесите на Генезиса, ще се опитам да го обясня така:
При изригването на вулкан, процесите на минералообразуване и кристализация се активизират и започва формирането на минералите като част от земната кора, която е тясно свързана с образуването на различни видове скали.
Минералите се образуват при кристализация на магмата и лавата, при седиментация (утаечни процеси във водните басейни) и при прекристализация.
В тази изключително динамична среда имаме една необикновена почва, която събира в себе си всички тези богати вещества.
Голяма роля играе и надморската височина, климата, влажността и температурата, които влияят изключително много върху вкусовата характеристика на кафето, което не би имало същия вкус, ако е извадено от естествената му среда.
Например, ако кафето има аромат на праскова, нотки на лайм, мед и женшен, то то би имало съвсем различен вкус, ако този сорт растеше в Бразилия.
Надявам се да сте ме разбрали в правилната насока, че благодарение на тези фактори, които играят роля от хиляди, дори милиони години до малките детайли на посева, и шанса, който имаме, да попаднем и живеем точно в този „момент” на „времето” имаме възможността да се насладим на нещо изключително!
Това кафе ще ви изненада, дори запознатите в света на specialty coffee ще останат сюрпризирани и ще открият усещания на различни нива, които ще ги развълнуват истински!

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създад..

96,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Кафе от Кения, кооператив Кегуа
Миналия път говорихме за магията на етиопското кафе и наследствения сорт, специфичен за региона.Сега ще отидем малко на юг в Кения. Кенийското кафе се смята за едно от най –добрите в света, а кафето Кения Kегуа е едно изключително плодово изживяване, израсло в богатата на соли почва. За разлика обаче от етиопското кафе, кенийското (което между другото е пренесено от Eтиопия) датира от 1893 и е много по-младо от това на северната си съседка.В Кения има приблизително 6 000 малки ..
Доминиканска република - Лос Лириос
Във фермата „Лос Лириос”, намираща се в региона Барахона е разработена специална програма, която гарантира високото качество на кафето. Преработката “honey” на кафеените зърна е избрана, за да се получи изключителна сладост на напитката. При метода “honey” се събират само зрели череши, които гарантират високо ниво на захари. Обработката става в ръчна машина, в която се премахва месото и кожата на черешките. След това кафеените зърна се разпростират в дървени легла и се оставят на слънце да се из..
Ферма Найнти Плюс - Етиопия
Може да се каже толкова много за това кафе, но дори и всичко казано ще бъде малко.Истината е, че ако обичате кафето като напитка, то тези на Найнти Плюс са извор на вдъхновение за всеки.Найнти Плюс оперират в две страни. В Панама, където компанията притежава и ферма от 134 хекатара, а също така колаборират работата си с фермери от Етиопия в регионите Иргачеф, Сидамо и Оромия.Ще насочим вниманието си към фермите, които оперират в Етиопия, а за Панамските ще поговорим друг път и ще отделим специал..
Кафе Ел Молино
Този месец ще ви разкажем за традициите на една ферма от Централна Америка и един изключително ценен за тях сорт – Оранжев Бурбон. Разположена на западното крайбрежие на Тихия океан, Салвадор е с обща площ от едва 21 хил. кв. км., а кафето заема над 50 % от целия износ на произведените стоки за страната. Кафеената култура датира още от 19 век, а за фермерите работата в кафеената плантация е традиция. Нещо много любопитно е характерния за Салвадор процес на обработка и сушене, а именно ..
Историята на едно Specialty Coffee от Коста Рика
Коста Рика… Нищо не бяхме чували за Коста Рика, освен, че имат страхотни кафета. И когато Йордан Дъбов беше избран за член на журито на Cup Of Excellence в Коста Рика, с тиха радост се надявахме да се върне с някой шлифован диамант. И това се случи. С връщането си от Коста Рика, Йордан донесе костариканското спокойствие. Pura Vida – беше и поздрав и пожелание за нещо хубаво, което ще се случи. Беше убеден, че е открил едно от най-добрите кафета в Коста Рика и искаше да намерим начин..

Коментари към "В търсене на истината за Етиопското кафе"

Най-нови публикации - Всички публикации

Доня Илеана Коста Рика отново в DABOV Specialty Coffee
Много сме щастливи да споделим с вас възможността да пием чаша от новата реколта на Коста Рика – Доня Илеана. Както вече някои от вас помнят, през 2015г, закупихме цялата реколта на фермата от 590кг. Сега, две години по-късно, кафето е отново финалист и тази година на международния конкурс Cup of Excellence, където получи 88.24 точки от общо 100. Ние, от DABOV Specialty Coffee, сме много радостни, защото успяхме за втори път да се преборим сред многото компании на аукциона и да го спечел..
Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..