Топ 3 на най-добрите кафета в света за 2016г.

Топ 3 на най-добрите кафета в света за 2016г.

Тази година най-престижното състезание Cup of Excellence 2016 се проведе в 4 държави и вече приключи в 3от тях, като това ни дава възможността да определим топ 3 на най-добрите кафета в света. Коста Рика, Гватемалаи Хондурас вече обявиха своите първенци, а в Бразилия това ще се случи есента.  Всяко едно от тях е оценено с над 90 точки от максимални 100 и е дегустирано поне 6 пъти от всеки член на журито. Не е трудно да се досетим, че всяко едно кафе, заело първо място на конкурса Cup of Еxcellence, е световно признато и притежава уникални вкусови качества. Ето как се подрежда топ 3 на кафетата от тази година:
На 3-то място се нарежда първенецът на Хондурас, със своя резултат от 91.70 точки. Става въпрос за ферма Ел Пуенте, собственост на Марисабел Кабалеро Гарсия. Отгледана във фермата и израснала сред кафе плантациите, Марисабел е изключително динамична и предприемчива жена, посветила живота си на първокласното кафе. Тя е отговорна и за популяризирането на съденето на дръвчета в района, за да се запазят водните източници и да се осигури биоразнообразие във фермата.
Нейното кафе победител е невероятният и високо ценен сорт Гейша (също като гватемалския първенец, който DABOV Specialty Coffee закупи). Кафето се обработва чрез мокър процес и журито открива в него свежа ябълкова киселинност, съчетана с нотки на черешови цветове, роза, ягоди, лимонада, лимонен крем, праскова, папая, червено вино и жасмин. Завършекът е дълъг, копринен, напомнящ шампанско. Не сме го опитвали, но дори начинаещ кафе любител може да си представи какъв невероятен вкус заформят тези нотки.
Съвсем заслужено, реколтата на Марисабел Кабалеро Гарсия получава 1-во място на Cup of Excellence в Хондурас
и 3-то място в света за 2016 г. Нейното кафе отива в Япония, където ще си го поделят Kasai Coffee и Maruyama Coffee & Toa Coffee.
 
Сребърният медал отива при нашия победител, кафе #1 на Гватемала, идващо от ферма Калибус Ла Сиера на Серезо Помпейо. Със своите впечатляващи 92.09 точки от максимални 100, това кафе е един истински феномен, сорт Гейша, обработен чрез мокър процес. Какво се усеща в чашката? Според професионалните дегустатори и кафе експерти, сред които беше и Йордан Дъбов, това кафе крие в себе си флорални нотки, лимон, грозде, зелена ябълка, мед, жасмин, пъпеш, праскова, синя слива и червена ябълка. Киселинността е комплексна и е определена като ябълкова, винена, с цитрусов привкус, а послевкусът… добре балансиран, кремообразен, сочен и дълъг. С охлаждането на напитката, все по-силно се усещат медът, сладостта и сочността. Нямаме думи да опишем нетърпението, в което тръпнем за да опитаме това уникално кафе победител. Кафе, признато от световни кафе експерти и оценено като 2-рото най-добро в света за 2016 г. Както вече съобщихме, на търга, проведен на 30.06.2016, след дълги часове на наддаване, DABOV Specialty Coffee успя да си извоюва кафе #1 на Гватемала и съвсем скоро то ще бъде и при теб. Поздравления на колегите от корейската фирма CKcorporations for LUSSO coffee, които си спечелиха 2-рия лот от реколтата на същото кафе.
Серезо Помпейо не за първи път печели първо място на Cup of Excellence Гватемала. През 2014г. също оглавява класацията, като неговата реколта е оценена с 91.47 точки.
 
Най-високо оцененото кафе в света за 2016 година идва от Коста Рика, страна, доказала се със своите кафета победители. Помниш ли Коста Рика-Доня Илеана, заела 32-ро място на Cup of Excellence Costa Rica през 2015 година? Ако си я опитвал, си с една идея по-близо до вкуса на истински кафе шампион. НАУЧИ ВСИЧКО ЗА CUP OF EXCELLENCE 2015
Тази година първенецът от Cup of Excellence 2016 е ферма Монте Лано Бонито – Лот Ла Ладера, притежание на Франциско Алехандро Мена Вилхез. Това костариканско съкровище печели феноменалните 93.41 точки – най-високият резултат за 2016 г. Или поне за сега. Както вече ти споделихме, в Бразилия ще излъчат победител малко по-късно тази година.
Разположена в западната долина, с излаз към Тихия океан и в близост до вулканична планинска верига, фермата е изградена върху изключително плодородни почви с вулканичен произход. Агрономическата практика на фермера включва използването на  планински микроорганизми, отглеждани в самата ферма, които подпомагат за обогатяването на почвата с азот, калий и магнезий.
Сортът на това кафе шампион е Катура и се обработва чрез меден процес на обработка (полу-сух). Нотките, които журито е открило в чашката са маракуя, мед, плодов букет, цитрус, костилкови плодове, праскова, портокал, хвойна, пъпеш, гуава, зелени ябълки, сушена слива, кайсия, череши, шоколад, разтопено масло. Киселинността е сладка, сочна и отчетлива, послевкусът - кремообразен и кадифен, а тялото - плътно. Истинско плодово изкушение, което неслучайно е избрано за най-доброто кафе в Коста Рика за 2016. Късметлиите, които се сдобиха с него, са няколко – от Япония, Тайван и Кореа.
 
Без никакво съмнение, всяко едно от тези 3 кафета е ненадминато и фактът, че е спечелило първо място на Cup of Excellence го прави неповторимо. Горди сме, че съвсем скоро ще се сдобием с един истински победител и ще ти дадем възможността да го опиташ. Следи нашия блог за повече информация за кафе #1 на Гватемала и очаквай съвсем скоро да бъде и в твоята чашка.
 
 
 
 
 
 

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Коста Рика Доня Илеана COE #11 2017

Коста Рика Доня Илеана COE #11 2017

Имаме удоволствието да Ви представим победителя на Cup Of Excellence Коста Рика 2017 г., което тази ..

28,40 лв.

Свързани статии

За кафе може да се говори много, но този сблъсък на двама професионалисти - всеки в своя бранш заслужава внимание. ..

Коментари към "Топ 3 на най-добрите кафета в света за 2016г."