Етиопия Сидамо

Етиопия Сидамо

Кафетата от етиопския регион Сидамо са едни от най-добрите високопланински кафета в света, отличаващи се с леко тяло и сладки плодови нотки във вкуса. Повечето кафета в Сидамо минават мокър процес на обработка и след това се сушат на слънце в т. нар. африкански легла.
Този начин на обработка дообогатява аромата на кафето, давайки му възможност да придобие аромата на цветя и плодове.
Кафето, което имаме удоволствието да ви предложим, сме избрали заради вкуса на тъмен шоколад, смесен със сладък портокал. Послевкусът е дълъг и наситен.
Усеща се приятна пенлива киселинност.
Информация за кафето:

• Държава: Етиопия

• Регион: Сидамо

• Фермер: Индивидуални малки фермери

• Сорт: Типични етиопски сортове

• Сертификати: N/A

• Награди: N/A

• Надморска височина: 1800 – 2000 m.

• Събиране на реколтата: август – декември

• Процес на обработка: мокър (fully washed)

• Печене: full city

• Препоръчваме за: еспресо, френска преса, кафеварка „Мока”.

Вкусов профил:
АРОМАТ: див, на цветя
ВКУС: сладък тъмен шоколад, портокал, цитрус
ТЯЛО: слабо
ПОСЛЕВКУС: пенлива киселинност

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Подаръчен ваучер

Подаръчен ваучер

Подбирането на подарък за близък приятел, роднина, колега или дори за шефа е доста трудна и ангажираща задача. Трябва да..

10,00 лв.

Етиопия Кемджин от Ninety Plus ИЗЧЕРПАНО

Етиопия Кемджин от Ninety Plus ИЗЧЕРПАНО

  Кафето на Найнти Плюс "Кемджин" идва от Етиопия и е едно от най-уникалните кафета в световен маща..

55,75 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Студено кафе с канела
Ако сте любители на студеното кафе, определено ще ви се прииска да опитате тази доста лесна за приготвяне рецепта и да се насладите на разхладата в горещините. За да баланасираме вкуса с мека сладост, ще добавим малко канела и кафява захар.Ето и всичко необходимо за приготвянето му:- 2/3 чаши едро смляно кафе (като за хемекс и филтрации)- 3 чаши вода- 1 ч.л. канела- 3 с.л. кафява захарНие приготвихме тази рецепта с едно от специалните ни кафета - етиопското Моплако, което придава допълнител..
Гватемала Лос Волканес
Това кафе е отгледано в най-стария и известен регион за кафе – Антигуа. Обграден от 3-те вулкана Агуа, Акатенанго и Фуего, този регион е идеален за отглеждане на кафе заради вулканичната си почва. Единият от тези вулкани Фуего (в превод – „Огън”) е активен, като от време на време разпръсква в региона вулканична пепел, която обвива почвата. Климатът е също подходящ за отглеждане на кафе със сух сезон от ноември до август и дъждовен сезон от май до октомври. Кафето е обработено чрез мокър метод и ..
Гватемала Пасторал
Това кафе е отгледано в най-стария известен регион за кафе – Антигуа, с подходящ микроклимат за отглеждане на кафе. Фермата Пасторал се намира на 1500 м. надморска височина. Кафето там се обработва по мокър метод.Партидата, която избрахме за вас е от сорта жълт бурбон – кафе, характеризиращо се с баланс между сладост, тяло и киселинност. В аромата се отличават тъмни плодове, стафиди и смокини. Вкусът е с усещане за мандарина, къпина и червено френско грозде. Чашата е сладка и коприне..
Мексико декаф
Санрок е компания, която е разработила уникален метод, чрез използването на чиста вода от глетчерите на най-високите и най-красивите планини на Мексико като Пико де Оризаба о Ситлалтепетл.Методът на декофеинизация е чрез воден процес – потапяне на зелените зрънца кафе във вода. Водата се насища с разтворимите компоненти на зърната, в които се съдържат вкусовите елементи и аромати на кафето, така че по време на екстракцията на кофеина, тези елементи се запазват. Резултатът е „заредена с вкусове и..
Панама Гейша Личело
Фермата на Найнти Плъс в Панама се състои от 134 хектара кафеени насаждения, от които 35 са защитен национален парк със самобитна флора и фауна. Този терен е запазен в идеално състояние е населен с многобройни местни видове птици, маймуни и ягуари. Събирането на реколтата е обикновено от средата на ноември до февруари. По това време се наемат още около 25 човека от местното племе Нгьобе, които събират кафето и го обработват. През последния сезон са построени нови жилища за работ..
Етиопия Чембе, Ninety +
Кафето на Найнти Плюс "Чембе" идва от Етиопия и е едно от най-уникалните кафета в световен мащаб. Спряхме се на това кафе на Найнти Плъс, заради уникалния вкус на мед, сушени ягоди, папая, млечен шоколад, кремообразно и плътно тяло, опияняваща киселинност, дълъг послевкус.Фермата на Найнти Плъс в Панама се състои от 134 хектара кафеени насаждения, от които 35 са защитен национален парк със самобитна флора и фауна. Този терен е запазен в идеално състояние е населен с многобройни местни видове пти..
Бурунди Кегобе
Фермата Кахава е разположена на височина между 1500 и 1700 метра над морското равнище върху глинесто - песъчливи почви в Бурунди. Фермата обръща особено специално внимание на оценяването и качеството на кафето, което отглежда. Всичко започва още при брането – фермерите отбират само напълно узрелите плодове. След обработка, зърната преминават строг качествен контрол, който показва, дали реколтата притежава нужните качества за износ, а специалното отношение на фермерите изпраща „участник” на прест..
Новите попълнения на Dabov Specialty Coffee
Месец април започна с хубаво време, цъфнали дръвчета, окичени с мартенички, и нашето предложение за две уникални нови кафета, които ще бъдат налични в колекцията на Dabov Specialty Coffee от средата на месец май! Кафетата са част от Проекта Project Origin, с който участваме заедто със Саша Шестич – световния бариста шампион за 2015 година. Прочетете повече за Project OriginЕл Салвадор, Лос Пиринеос Фермата Лос Пиринеoс, в Ел Салвадор, е разположена на 1400 м. надморска височина, върху вулкани..

Коментари към "Етиопия Сидамо"

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..