В търсене на истината за Етиопското кафе

В търсене на истината за Етиопското кафе

Днес ще ви разкажем за необикновеното етиопско кафе, известно с невероятния си и запомнящ се вкус.
За да може обаче да разберете „специалното” за това кафе, трябва да се върнем малко или доста назад във времето.
В тази връзка искам да спомена, че за едно кафеено храстче са нужни поне 3 години, за да достигне пълна зрялост и да дава хубави плодове.
Сега си представете тези 3 години наложени върху времева линия от 200 хиляди години, които в човешките представи са огромно като „количество” време.
Имам предвид, че събитията, които са едновременни в една отправна система, може да не са едновременни в друга система, която се движи по отношение на първата – Айнщайн.
Тези 200 000 г., откогато датират и първите открити фосили на Хомо Сапиенс, в националния парк Омо, днешна Етиопия, са просто една прашинка погледнати от ъгъла на вселената.
Наследствен етиопски сорт.
Освен люлка на цивилизацията и корона на природата, кафето на Етиопия е една наистина отделна реалност.
Това кафе е изключително различно, не само като вкусова основа и аромат, но и като нива на киселинност и остатъчен, плътен, изпълващ устната кухина послевкус.
Зърната са значително по-дребни от тези, които сме свикнали да разпознаваме, а самият сорт е наследствен етиопски, което означава, че е стар сорт растение, поддържано „специално в изолирани етнически общности“.
Тук идва и другият момент, който влияе изключително върху цялата характеристика на готовото кафе. Ако зърното бъде пренесено и засадено на почва с различен състав, то просто няма да е същото.
Факторът „почва“ и най-вече съвкупността от соли и минерали в нея е основополагащ за вкуса. И тук е момента да отворя една скоба с няколко съществени уточнения.
Kакто обикновено, съществените разлики идват и са причинени от на пръв поглед най-незначителни неща, които в крайна сметка оказват огромно влияние върху крайния резултат, а именно: географското разположение, комбинацията от реки, които носят със себе си разнообразни и ценни наноси, езера и разбира се вулканите, характерни за Африканския Рог, предизвикващи така наречения Генезис на минералите.
Генезиса
За да опростя максимално процесите на Генезиса, ще се опитам да го обясня така:
При изригването на вулкан, процесите на минералообразуване и кристализация се активизират и започва формирането на минералите като част от земната кора, която е тясно свързана с образуването на различни видове скали.
Минералите се образуват при кристализация на магмата и лавата, при седиментация (утаечни процеси във водните басейни) и при прекристализация.
В тази изключително динамична среда имаме една необикновена почва, която събира в себе си всички тези богати вещества.
Голяма роля играе и надморската височина, климата, влажността и температурата, които влияят изключително много върху вкусовата характеристика на кафето, което не би имало същия вкус, ако е извадено от естествената му среда.
Например, ако кафето има аромат на праскова, нотки на лайм, мед и женшен, то то би имало съвсем различен вкус, ако този сорт растеше в Бразилия.
Надявам се да сте ме разбрали в правилната насока, че благодарение на тези фактори, които играят роля от хиляди, дори милиони години до малките детайли на посева, и шанса, който имаме, да попаднем и живеем точно в този „момент” на „времето” имаме възможността да се насладим на нещо изключително!
Това кафе ще ви изненада, дори запознатите в света на specialty coffee ще останат сюрпризирани и ще открият усещания на различни нива, които ще ги развълнуват истински!

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създад..

96,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Кафе от Кения, кооператив Кегуа
Миналия път говорихме за магията на етиопското кафе и наследствения сорт, специфичен за региона.Сега ще отидем малко на юг в Кения. Кенийското кафе се смята за едно от най –добрите в света, а кафето Кения Kегуа е едно изключително плодово изживяване, израсло в богатата на соли почва. За разлика обаче от етиопското кафе, кенийското (което между другото е пренесено от Eтиопия) датира от 1893 и е много по-младо от това на северната си съседка.В Кения има приблизително 6 000 малки ..
Доминиканска република - Лос Лириос
Във фермата „Лос Лириос”, намираща се в региона Барахона е разработена специална програма, която гарантира високото качество на кафето. Преработката “honey” на кафеените зърна е избрана, за да се получи изключителна сладост на напитката. При метода “honey” се събират само зрели череши, които гарантират високо ниво на захари. Обработката става в ръчна машина, в която се премахва месото и кожата на черешките. След това кафеените зърна се разпростират в дървени легла и се оставят на слънце да се из..
Ферма Найнти Плюс - Етиопия
Може да се каже толкова много за това кафе, но дори и всичко казано ще бъде малко.Истината е, че ако обичате кафето като напитка, то тези на Найнти Плюс са извор на вдъхновение за всеки.Найнти Плюс оперират в две страни. В Панама, където компанията притежава и ферма от 134 хекатара, а също така колаборират работата си с фермери от Етиопия в регионите Иргачеф, Сидамо и Оромия.Ще насочим вниманието си към фермите, които оперират в Етиопия, а за Панамските ще поговорим друг път и ще отделим специал..
Кафе Ел Молино
Този месец ще ви разкажем за традициите на една ферма от Централна Америка и един изключително ценен за тях сорт – Оранжев Бурбон. Разположена на западното крайбрежие на Тихия океан, Салвадор е с обща площ от едва 21 хил. кв. км., а кафето заема над 50 % от целия износ на произведените стоки за страната. Кафеената култура датира още от 19 век, а за фермерите работата в кафеената плантация е традиция. Нещо много любопитно е характерния за Салвадор процес на обработка и сушене, а именно ..
Историята на едно Specialty Coffee от Коста Рика
Коста Рика… Нищо не бяхме чували за Коста Рика, освен, че имат страхотни кафета. И когато Йордан Дъбов беше избран за член на журито на Cup Of Excellence в Коста Рика, с тиха радост се надявахме да се върне с някой шлифован диамант. И това се случи. С връщането си от Коста Рика, Йордан донесе костариканското спокойствие. Pura Vida – беше и поздрав и пожелание за нещо хубаво, което ще се случи. Беше убеден, че е открил едно от най-добрите кафета в Коста Рика и искаше да намерим начин..

Коментари към "В търсене на истината за Етиопското кафе"

Най-нови публикации - Всички публикации

Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..
DABOV Specialty Coffee вече и в Hombry Shop, Синеморец!
DABOV Specialty Coffee има удоволствието да ти представи уникалния черноморски магазин – Hombry Shop. Ще го откриеш не къде да е, а в Синеморец. Като казваме Синеморец, няма как да не си представяме безкрайната синева на южното ни Черноморие.Традиционно, в Hombry Shop ще намериш крафт питиета, даващи разнообразие от бира и вино. Изключително подходящи за летния сезон. Като ценител на висококачествените напитки, Hombry Shop освен хубави алкохолни питиета вече предлага и хубаво, спец..