Cup of Excellence Коста Рика 2015 започна!

Cup of Excellence Коста Рика 2015 започна!

Седмицата на специалното кафе... Cup of Excellence Коста Рика 2015 започна!
Ежегодният годшния конкурс за специално кафе организиран от COE в Коста Рика започна, а в редиците на международното жури е и Йордан Дъбов. Той, както и останалите съдии ще определят най-доброто кафе от фермите на Коста Рика. Това е един наистина невероятен турнир, където работата на всички фермери, стигнали до финалите ще бъде ранкирана спрямо скалата и критериите за оценяване на COE.
Преди всяко едно от тези кафета да стигне до тук, за да бъде оценено от международното жури, се провежда и предварителен кръг на национално ниво. В Коста Рика има над 70 000 фермери. Затова селектирането и отсяването на най-добрите не е лесна задача.
Самите финали, които започват от понеделник ще се проведат в 5 дни и 3 дегустационни кръга.
Всяко едно кафе ще бъде дегустирано минимум 5 пъти от всеки член на журито, като съдиите ще следят внимателно и за най-микроскопичните детайли, които могат да различат едно кафе и да го определят като Specialty Coffee. Да си дегустатор и жури са умения, които учиш цял живот. Хората, които се занимават с това са развили тези качества посредством многобройни дегустации, а да уловиш уникалното в едно кафе и да го оцениш обективно превръща тази задача в истинско предизвикателство.

Всяко едно кафе е изпечено от пекаря на конкурса при еднакви условия, а приготвянето му се организира от поддържащия екип. Турнирът започва с калибрация и дискусия, коментират се критериите, за които журито ще следи зорко. Всеки съдия води своя статистика и оценява кафето спрямо неговия аромат, баланс между сладост и киселинност, послевкус и тяло.

Всяко едно кафе е изпечено от пекаря на конкурса при еднакви условия, а приготвянето му се организира от поддържащия екип. Турнирът започва с калибрация и дискусия, коментират се критериите, за които журито ще следи зорко. Всеки съдия води своя статистика и оценява кафето спрямо неговия аромат, баланс между сладост и киселинност, послевкус и тяло.
Кафетата събрали най-много точки продължават напред и се селектират топ десет, които биват дегустирани още веднъж на финалния ден, когато се избира най-доброто между тях.
Да спечелиш подобен турнир не е просто въпрос на престиж и чест, а душевно удовлетворение за всеки фермер и всеки, който стои зад това кафе. Това е признание за дългогодишна работа и къртовски труд. Работа, която може да бъде провалена, ако дори само един от процесите бъде направен погрешно.
Пожелаваме успех на всички фермери, които участват в най-престижното международно състезание! Ние знаем колко трудна задача е да отглеждаш кафе и за тях това е не просто работа, а традиция, предавана от поколенията. А всички ние очакваме с нетърпение да разберем кое ще бъде най-доброто кафе на Коста Рика за 2015 г.! А с още по-голямо нетърпение – Йордан Дъбов да се върне с някое от тях, за да можем всички да му се насладим и да усетим магията на Коста Рика!
Още подробности, очаквайте скоро.

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

КАФЕ НА МЕСЕЦ МАРТ 2018 Еспресо бленд Vertigo

КАФЕ НА МЕСЕЦ МАРТ 2018 Еспресо бленд Vertigo

Еспресо сместа Vertigo  е 100 % Арабика. Кафеените зърна произхождат от различ..

15,47 лв. 18,20 лв.

..

0,00 лв.

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създад..

96,00 лв.

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Филтри за кафе от CHEMEX® лесни за употребаза 6 чашиНачин на употреба:Поставете филтъра, изсипете см..

16,00 лв.

Свързани статии

Tasty Summer - Бургас
Идният уикенд Бургас ще бъде домакин на Tasty Summer, който ще събере под едно небе най-добрите бармани, баристи, сомелиери и кулинарни магьосници.Затова участието ни там е повече от задължително. Сред феерията от вкусове и аромати, неизбежно трябва да посетите и нашия щанд за прясно изпечено, ароматно кафе. Специално за изданието на Tasty Summer днес печем Етиопия Моплако – така харесваната от всички ни етиопска Арабика Типика от фермата на Хелена Георгалис. Специално за гостите на бургаск..

Най-нови публикации - Всички публикации

Доня Илеана Коста Рика отново в DABOV Specialty Coffee
Много сме щастливи да споделим с вас възможността да пием чаша от новата реколта на Коста Рика – Доня Илеана. Както вече някои от вас помнят, през 2015г, закупихме цялата реколта на фермата от 590кг. Сега, две години по-късно, кафето е отново финалист и тази година на международния конкурс Cup of Excellence, където получи 88.24 точки от общо 100. Ние, от DABOV Specialty Coffee, сме много радостни, защото успяхме за втори път да се преборим сред многото компании на аукциона и да го спечел..
Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..