Cup of Excellence Коста Рика 2015 започна!

Cup of Excellence Коста Рика 2015 започна!

Седмицата на специалното кафе... Cup of Excellence Коста Рика 2015 започна!
Ежегодният годшния конкурс за специално кафе организиран от COE в Коста Рика започна, а в редиците на международното жури е и Йордан Дъбов. Той, както и останалите съдии ще определят най-доброто кафе от фермите на Коста Рика. Това е един наистина невероятен турнир, където работата на всички фермери, стигнали до финалите ще бъде ранкирана спрямо скалата и критериите за оценяване на COE.
Преди всяко едно от тези кафета да стигне до тук, за да бъде оценено от международното жури, се провежда и предварителен кръг на национално ниво. В Коста Рика има над 70 000 фермери. Затова селектирането и отсяването на най-добрите не е лесна задача.
Самите финали, които започват от понеделник ще се проведат в 5 дни и 3 дегустационни кръга.
Всяко едно кафе ще бъде дегустирано минимум 5 пъти от всеки член на журито, като съдиите ще следят внимателно и за най-микроскопичните детайли, които могат да различат едно кафе и да го определят като Specialty Coffee. Да си дегустатор и жури са умения, които учиш цял живот. Хората, които се занимават с това са развили тези качества посредством многобройни дегустации, а да уловиш уникалното в едно кафе и да го оцениш обективно превръща тази задача в истинско предизвикателство.

Всяко едно кафе е изпечено от пекаря на конкурса при еднакви условия, а приготвянето му се организира от поддържащия екип. Турнирът започва с калибрация и дискусия, коментират се критериите, за които журито ще следи зорко. Всеки съдия води своя статистика и оценява кафето спрямо неговия аромат, баланс между сладост и киселинност, послевкус и тяло.

Всяко едно кафе е изпечено от пекаря на конкурса при еднакви условия, а приготвянето му се организира от поддържащия екип. Турнирът започва с калибрация и дискусия, коментират се критериите, за които журито ще следи зорко. Всеки съдия води своя статистика и оценява кафето спрямо неговия аромат, баланс между сладост и киселинност, послевкус и тяло.
Кафетата събрали най-много точки продължават напред и се селектират топ десет, които биват дегустирани още веднъж на финалния ден, когато се избира най-доброто между тях.
Да спечелиш подобен турнир не е просто въпрос на престиж и чест, а душевно удовлетворение за всеки фермер и всеки, който стои зад това кафе. Това е признание за дългогодишна работа и къртовски труд. Работа, която може да бъде провалена, ако дори само един от процесите бъде направен погрешно.
Пожелаваме успех на всички фермери, които участват в най-престижното международно състезание! Ние знаем колко трудна задача е да отглеждаш кафе и за тях това е не просто работа, а традиция, предавана от поколенията. А всички ние очакваме с нетърпение да разберем кое ще бъде най-доброто кафе на Коста Рика за 2015 г.! А с още по-голямо нетърпение – Йордан Дъбов да се върне с някое от тях, за да можем всички да му се насладим и да усетим магията на Коста Рика!
Още подробности, очаквайте скоро.

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създаден през 1941 година ..

96,00 лв.

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Филтри за кафе от CHEMEX® лесни за употребаза 6 чашиНачин на употреба:Поставете филтъра, изсипете смляното кафе, залейте..

16,00 лв.

Свързани статии

Саша Шестич - световен бариста шампион на 2015
Саша Шестич е новият бариста-шампион за 2015 година!Само преди по-малко от две седмици се проведе поредният бариста шампионат, в който взеха участие най-добрите баристи от цял свят.Представителят на Австралия със сръбски произход, собственик на ONA coffee и “кафе-търсач” – Саша Шестич е новият световен шампион за 2015година.В надпреварата, която се проведе в Сиатъл, взеха участие над 49 баристи от 47страни.Челната 6-тица бе запълнена с впечатляващи баристи, като след шампиона Шестич, на вто..
Tasty Summer - Бургас
Идният уикенд Бургас ще бъде домакин на Tasty Summer, който ще събере под едно небе най-добрите бармани, баристи, сомелиери и кулинарни магьосници.Затова участието ни там е повече от задължително. Сред феерията от вкусове и аромати, неизбежно трябва да посетите и нашия щанд за прясно изпечено, ароматно кафе. Специално за изданието на Tasty Summer днес печем Етиопия Моплако – така харесваната от всички ни етиопска Арабика Типика от фермата на Хелена Георгалис. Специално за гостите на бургаск..
Присъединихме се към Alliance for Coffee Excellence
От м. Август нашата фирма е член на Alliance for Coffee Excellence - организатор на единствения в световен мащаб конкурс за най-добро кафе Cup Of Excellence, който се организира в 11 страни производителки на кафе всяка година. Welcome New Members in August While ACE membership follows the program calendar for Cup of Excellence and runs Feb-Jan, there is still..

Най-нови публикации - Всички публикации

Рекордни цени на конкурса Oro de Santa Barbara
Малките и средните производители бяха големите победители в състезанието "Oro de Santa Barbara", като няколко от тях продадоха кафето си на хиляда долара за сух материал.В продължение на четири дни, на 25 международни съдии от единадесет националности, дегустираха 60 лота кафе, които са предварително квалифицирани за участие в конкурса, като трябваше да изберат десетте най-ароматни кафета от "земята на тръстиката".Зърното отглеждано в долините на Сан Хосе, стана победител на Oro de Santa Barbara..
Oro de Santa Bárbara, най- добрата реколта на Запада
Санта Барбара, Хондурас е дом на IV Фестивал на Кафето, където 25 международни съдии от 11 държави- Германия, Канада, Япония, Китай, Холандия, Русия, Корея, Сингапур, САЩ и България, заедно със съдиите Шери Джонс и Ез Йон, ще дегустират най- доброто кафе, произведено в региона за 2018 година. Капирането и квалификациите започват днес, като в Събота ще бъдат обявени и победителите, а в Неделя ще бъде оценяването и наддаването за най- добрите избрани кафета.  ..