Какво е Specialty Coffee

КАКВО Е SPECIALTY COFFEE

Терминът „Specialty coffee“е използван за пръв път от Ерна Кнустен през 1974 в брой на Tea & CoffeeTrade Journal. Кнустен използва този термин, за да определи зърната с най-добър вкус, отглеждани в специален микроклимат.
Според Американската асоциация на специалните кафета (SCAA), тези кафета,които имат повече от 80 точки на конкурса „Cup of excelence“ се определят за „specialty coffee“.Те се отглеждат в специални и идеални климатични условия и се отличават с липсата на дефекти в продукцията и изключителния вкус на кафето. Уникалните вкусове и аромати са резултат от специалните характеристики и компоненти в почвите, които се използват за отглеждане на кафето.
Сегментът на Specialty coffee кафето е най-бързо разрастващият се в кафе индустрията. В Щатите пазарът на специално кафе се е развил от 1% до 20% за последните 25 години. За да промотират и регулират индустрията, производители, пекари, износители и ритейлъри създават специални асоциации. Те съществуват в страни, които произвеждат и консумират кафе.

КАКВО Е CUP OF EXCELLENCE?

Cup of Excellence“е организация, основана от група просветени ценители на кафе, които в колаборация с международни правителствени и не правителствени организации застават зад идеята, че такъв тип състезание и онлайн аукцион биха били ефективен начин да се покаже на фермерите, че потребителите оценяват тяхната работа и усилия.
Тъй като голям брой страни-производителки на кафе са се включили в програмата, те споделят едни с други полезна информация и в крайна сметка се превръщат в едно семейство под шапката на „Cup of Excellence“.
„Cup of Excellence“ е най-значимата награда в света на кафе-производителите.
Тя се присъжда след строго състезание, което има за цел да подбере най-доброто от най-доброто кафе, продуцирано в съответната страна през годината. Кафетата се оценяват от специалисти от самата държава, в която се провежда състезанието.


...