7 стъпки за добро кафе

Какво е необходимо, за да имаме добро кафе:

1. Качествено зелено зърно, идващо от региони с подходящи климатични условия и подходящ тероар. Избирайте кафета, които знаете от къде идват.

2. Подходящ процес на обработка на суровите кафеени черешки – мокър или сух. Всеки един от тях има своите предимства. За по-качествен се смята мокрият процес на обработка. Информирайте се как е било обработено кафето в плантацията.

3. Майстор-пекар, който има умението да извлече максимума от качественото зелено кафе. Важно е да се намери правилното ниво на изпичане, защото за всяко кафе то е различно. От нивото на изпичане зависи и горчивината на вашата напитка. По-слабо изпечените кафета не горчат, а са свежи и плодови. Поинтересувайте се каквo е нивото на изпичане на кафето, което ще купите.

4. Пакетиране. До един час след изпичане на кафето, то трябва да бъде пакетирано в подходяща опаковка. Избирайте пакети с едностранен вентил, който изхвърля вредните газове навън, но не допуска окисляване на кафето.

5. Свежест. Кафето запазва аромата си до 45-ия ден след изпичане, като кулминацията е 15-ия ден. След този период качеството на кафето рязко пада. Купувайте винаги прясно изпечено кафе, за да се насладите на аромата му.

6. Приготвяне. Смилайте кафето непосредствено преди приготвянето му. За целта изберете подходяща кафемелачка, най-добре „on demand”, т.е. такава, която мели кафето на момента. Имайте предвид, че трайността на смляното кафе е 30 сек., а ароматът е летливо вещество, което много бързо изветрява.

 7. Бариста. От уменията на човека, който приготвя кафето Ви, зависи добрият резултат. Дори и да сте спазили всички седем стъпки, уменията на бариста могат да подобрят качеството на не толкова доброто кафе и да развалят наистина доброто.


...